Skyddar alla kläder från UV strålar?

"

Väldigt ofta använder vi bara solkräm för att skydda oss från solen. Men utöver att den kan tappa sin effektivitet genom svett eller vatten tenderar vi också att applicera mycket mindre solkräm än den rekommenderade mängden och glömmer ofta att applicera den tillräckligt ofta. Allt fler människor är också medvetna om solkrämens påverkan på vår miljö, särskilt på våra hav. De kemikalier som finns i dem har nämligen en negativ inverkan på korallrevens ekologi. Det är därför många i allt större utsträckning vänder sig till UPF 50+ kläder för bad.

Enligt forskare ger alla kläder ett visst minimalt UV-skydd. Det är viktigt att veta att befintliga konfektionsplagg erbjuder olika nivåer av solskydd. Till exempel erbjuder en linneskjorta eller en vanlig ljus bomullst-shirt vanligtvis bara ett UPF 5-värde, vilket innebär att 20 % av UV-strålarna kan nå huden. Så du kanske tror att du är skyddad, men det är du inte. Du kan bli solbränd, mer eller mindre snabbt beroende på din hudtyp.

För att skydda dig från solen med kläder erbjuder heltäckande plagg det bästa skyddet. Men så fort vädret är fint är det en bra idé att klä sig lätt och i tunnare tyger. Konfektionsplagg har därför ofta en låg nivå av solskydd.

Endast UPF 50+ kläder kan garantera ett effektivt skydd mot solen, samtidigt som de erbjuder en viss komfort tack vare sin lätthet.

 

Dessa är officiellt testade och innehåller funktionella designelement (såsom färg, tygvikt och vävstruktur) som erbjuder ett utmärkt solskydd. Med den högsta UPF 50+-certifieringen blockeras 98 % av UVA- och UVB-strålarna av tyget. Förutom skyddsfaktorn är det också viktigt att välja kläder som är lätta, bekväma och erbjuder bra täckning av kroppen i varma, soliga förhållanden. Långärmade tröjor med kragar (vissa är designade för att skydda händerna) är det mest effektiva solskyddet. Byxor rekommenderas för full täckning av underkroppen. Paraplyer är också ett bra sätt att skydda sig från solen under längre perioder. Ett solparaply använder tyg med UPF 50+ solskydd. De finns i en mängd olika storlekar och format, så att du kan skydda huvudet, nacken och axlarna på en eller två personer samtidigt. Vissa är lätta och enkla att bära med sig. Så det är inte bara ett bra komplement till din hatt och solglasögon, det är också en bra investering med tanke på dess livslängd.

Vid långvarig solexponering och för känslig hud rekommenderas därför att använda UPF50+-certifierade solskyddande kläder, med ett lätt, luftigt tyg med hög solskyddsnivå.

Nedan är ett exempel på ett test som genomfördes med ultravioletta strålar som kan orsaka brännskador efter cirka 10 minuter.

Brännskador på 10 minuter

Bar hud

 

Brännskador på 50 minuter

Vit bomulls-t-shirt: UPF 5

 

Skydd hela dagen

UPF 50+ kläder

När en bomulls-t-shirt med UPF 5 blir blöt minskar skyddsnivån till cirka UPF 3, vilket utsätter oss för UV-strålar som vi inte är medvetna om (33 % av UV-strålarna filtreras inte). Vi kan alltså bli solbrända på mindre än 30 minuter.

För att kompensera för denna brist erbjuder vi på Ker Sun UPF 50+-certifierade anti-UV-kläder för att garantera dig optimalt skydd för alla dina aktiviteter.


Vilka tekniska egenskaper bör ett plagg ha för att skydda dig mot UV-strålar?

Det är viktigt att komma ihåg att endast certifierade tester kan fastställa ett tygs verkliga UV-skyddsnivå. Flera faktorer spelar in för att skapa ett tyg med optimalt solskydd:

  • Tygkonstruktion: Ju tätare väv, desto högre UV-skydd. Nackdelen är att tyget vanligtvis blir mindre andningsbart och därmed varmare.

  • Fiberinnehåll: Vissa material, som polyester, absorberar UV-strålar mer effektivt än andra, som linne eller bomull.

  • Vikt: Ju tyngre och tjockare tyg, desto bättre skyddar det mot UV-strålar—men det kan kännas varmare att bära.

  • Färg: Genom att absorbera snarare än släppa igenom blockerar mörkare eller starkare färger UV-strålar från att nå huden. Därför erbjuder dessa färger typiskt sett bättre skydd än ljusare nyanser.

  • Tillsatser: Vissa tyger innehåller speciella tillsatser som minskar UV-penetration.

Viktigt: När ett tyg är vått, uttänjt eller utslitet minskar ofta dess UV-skydd.

Vissa traditionella konfektionsplagg kan faktiskt skydda mot UV-strålar (som tjocka svarta jeans). Men chansen är stor att de inte passar för varmt väder, vattenaktiviteter eller sport. Däremot ger lätta plagg som inte är designade för solskydd sannolikt lågt UV-skydd, särskilt om tyget är tunt.

För att skydda dig från solen rekommenderar vi att bära UV-skyddande kläder som är specifikt designade för detta syfte. Tillverkarna arbetar för att balansera de olika tygkaraktäristikerna för att erbjuda optimalt UV-skydd samtidigt som de säkerställer bra andningsförmåga och utmärkt komfort.

Hur vet man ett plaggs UV-skyddsnivå?

Första steget för att ta reda på skyddsnivån för ett plagg är att titta på dess märkning. Det finns flera standarder, den mest använda är UPF-standarden (som står för Ultraviolet Protection Factor). Den definierar andelen ultravioletta strålar som blockeras av ett tyg. Till exempel innebär UPF 25 att tyget släpper igenom 1/25 av strålarna.

"

UPF

Skyddsnivå

% UV-strålar blockerade

UPF 15 – 24

Bra

93,3 – 95,9

UPF 25 – 39

Mycket bra

96,0 – 97,4

UPF 40 – 50+

Utmärkt

97,5– 98+